Reporting an error or bug

(reading time: < 1 min)

Fixing bugs is a tricky business, and the very first thing I need to do is reproduce it on my PC.  But as you all have different configurations (e.g OS, DAW, admin rights, install folders), I can’t always replicate your scenario.

So if you need to report an issue, please include the following info:

  • Operating System + Version (e.g. Windows 7 64-bit Home Edition)
  • DAW (or host) + version (e.g. Renoise 3.1.1 64 -bit)
  • Exact steps to reproduce the error (e.g. Load DAW, create new project from template, load Synth1 Librarian using bridge, etc)
  • The precise error message (e.g. “The plugin failed to load. Error 0x01234567”)
  • The extract from the file logFile.txt (located under %APPDATA%\Synth1 Librarian <32|64>.net\logs)

I can’t promise to look at every request (and some issues may not be fixable) but I’ll try my best to help you 🙂 .

neutrino.sky

41 comments to “Reporting an error or bug”

You can leave a reply or Trackback this post.
  1. George - October 14, 2018 Reply

    Hey! I really loved what you did here, but unfortunately for some reason or other I cannot use your plugin. Every time my DAW tries to scan for it it returns an exception. Details:

    1. Windows 8.1 Professional 64 bit.
    2. Reaper v5.96.
    3. No exact steps I think. I just installed it via .exe (and double checked that all dependencies you listed in the .exe are installed) and ran my DAW, which returns an exception while scanning Librarian VST.
    4. The error message is on russian, but this is the translation.System.Reflection.TargetInvocationException: Exception has been thrown by the target of an invocation.
    And the whole message can be found here: https://imgur.com/a/Fac6eYX
    5. The User/AppData/Roaming/Synth1.Librarian.64.net folder does not have any logs in it, only synth1Settings.json file, which looks something like this:
    {
    “Version”: 2018909,
    “VstDllFilePath”: “D:\\Ableton\\Plugins\\Synth1\\Synth1 VST64.dll”,
    “IniFilePath”: “C:\\Users\\Георгий\\AppData\\Roaming\\Daichi\\Synth1\\Synth1.ini”,
    “ZipBankPath”: “D:\\Ableton\\Plugins\\Synth1\\zipbank”,
    “TemporaryBankPath”: “C:\\Users\\Георгий\\AppData\\Roaming\\Synth1.Librarian.64.net\\TempPatches”
    }

    Cyrillic letters in folder paths, maybe that? Will the app work if I change the name of my user folder to its alias(the ones that are displayed with dir /x in windows cmd)? Can I tamper with this file?

    Thanks for your attention and for your amazing VST!

    • neutrino.sky - October 14, 2018 Reply

      Hi. Thank you for your detailed bug report. I can’t reproduce this on my machine, but you’re the second person to report this issue.

      I’ve created a pre-release version for you to try. You can download the exe or the zip.

      Please let me know if it works, and I’ll make it an official release.

    • John Dooley - December 24, 2019 Reply

      Could you explain how to save new Synth1 patches that you create from within the librarian? When I go to the Synth1 Write button, it only gives me the choice of the internal banks, do I use those and should the new patch show up right away in librarian?

      • neutrino.sky - January 2, 2020 Reply

        Your own custom patches can only be created under a User Defined Bank.
        Click on the Quick Help tab, then scroll down to the sections called User Defined Banks and Adding Custom Patches. Those steps should get you going.

        • John Dooley - January 2, 2020 Reply

          Thanks,

  2. siluhble - January 5, 2019 Reply

    I’m really excited to try this but am baffled by the installation process.
    Your instructions say to install synth1librarian to my usual VST folder. Well when I run the setup app I am not asked for a destination folder. Instead it goes through some kind of setup process and at the end of it there is no sign anything has happened. There are no new files in the folder where the setup exe was located.

    What am I doing wrong?

    • neutrino.sky - January 6, 2019 Reply

      That is very strange. The only time the installer behaves like this, is if Synth1 Librarian is already installed. Use Control Panel -> Programs and Features to see if Synth1 Librarian is listed. If it’s listed, you could try uninstalling then reinstalling again.
      Another option is to search your PC for the file Synth1.Librarian.64.dll, and that will tell you where it got installed to. You could move that folder to where you normally keep your VST plugins (but don’t use C:\Program Files\…, as that folder is read only for most DAWs)

  3. Kip - February 4, 2019 Reply

    Hey – just installed and working nicely.
    I have a request, not a bug.
    Can you PLEASE, expose some of the controls to midi control?
    I am using Ableton Live with PrEditor with Push 2.
    I would like to be able to se the <>, show sync, pick random buttons for patches and possible patches.
    It would make selecting and testing presets even faster on the push 2.
    Thanks for considering.

    • neutrino.sky - February 4, 2019 Reply

      Hi, this is a great idea! I’m really busy with work atm, but I’ll definitely look into this when I have time. Thanks!

      • Kip - April 7, 2019 Reply

        My short term solution is to use autohotkey – with the arrow keys – works fine for now.

        #IfWinActive Synth1 ;.Librarian.64/1-Synth1.Librarian.64
        LEFT::send {click, 780, 220} ; back patch
        right::send {click, 845, 220} ; forward patch
        up::send {click, 810, 275} ; random patch from the bank
        down::send {click, 800, 450} ; Random suggested patch
        #IfWinActive

        *** I am having trouble making/saving my own presets
        I have followed directions in the quick help.
        I have created a user defined bank called 0_K_Bank1
        I can drag presets to the user defined bank (named above) – no prob.
        I try to create my own preset – by modifying a preset in that user defined bank.
        When I save I ONLY change the name – however the preset does NOT show up in the user defined bank.
        Did I miss something?
        K

        • neutrino.sky - April 8, 2019 Reply

          Hi again. Nice workaround – I’ve been experimenting with MIDI, and it’s a PITA for non-synth controls >(

          As for your custom presets, it likely to be a permissions problem. Try running your DAW as Administrator, and try again.
          If you don’t like running your DAW as Admin, you could always do your patch management in something like SAVIHost instead.

          • Kip Chatterson - May 24, 2019

            Thanks for fixing this in most recent update.
            I have a question regarding automating the buttons, pushes

            I found control for the “<<" button is identified as WindowsForms10.Window.8.app.0.297b065_r77_ad119
            I notice that the r77 number seems different on different computers but all others are the same.
            I am using it in this method with autohotkey.
            ——- code —–
            left:: ; send click to << back patch
            {
            SetControlDelay, -1
            ControlClick,WindowsForms10.Window.8.app.0.297b065_r77_ad119, ahk_class AbletonVstPlugClass,,,, ;NA
            return
            }
            —– end code
            And it works really well – does that number change from install to install? or is it static once installed?

          • neutrino.sky - May 24, 2019

            Hi,
            I don’t use AutoHotKey myself. I looked through the code, and there’s no reference to *WindowsForms10.Window.8.app.0.297b065_r77_ad119*, or anything similar. I wonder if Windows assigns that name at run-time? How did you discover the name for that button/control? I guess you did it that way, because there are 2 buttons with the text “<<"? I suppose I could change one of them to "<<.", so that the buttons have unique text?

          • Kip Chatterson - May 29, 2019

            I think they are created at runtime and they are different on different machines.
            I have figured out what to do with it.
            You don’t need to change anything for me, thanks.

  4. Koz - February 5, 2019 Reply

    Sorry I omitted my system details earlier

    Win 10 Home Version 1803
    DAW Presonus Studio One 4 Pro
    Load DAW Open Librarian – Hit build … nothing
    Can open Synth1 from the Librarian no problem, apart from the synth1.ini
    now being changed by the Librarian setup exe

    Extracted from log file:
    2019-02-05 19:59:00.7145|DEBUG|NeutrinoSky.Synth1.Librarian.Core.LibraryService.LibraryService|Started LibraryService ID:27863937
    2019-02-05 19:59:00.7795|INFO|NeutrinoSky.Synth1.Librarian.Core.UI.MainUI|This instance is currently hosting the Librarian database.
    2019-02-05 19:59:00.8215|DEBUG|NeutrinoSky.Synth1.Librarian.Core.LibraryService.LibraryClientProxyFactory|Client ID:22882960 Connected to LibraryService
    2019-02-05 19:59:01.4224|INFO|NeutrinoSky.Synth1.Librarian.Core.UI.MainUI|Loaded.
    2019-02-05 19:59:01.4224|INFO|NeutrinoSky.Synth1.Librarian.Core.UI.MainUI|Found 0 patches.
    2019-02-05 19:59:06.0301|INFO|NeutrinoSky.Synth1.Librarian.Core.UI.MainUI|Building library…
    2019-02-05 19:59:06.0431|INFO|NeutrinoSky.Synth1.Librarian.Core.UI.MainUI|Unzipping patch archives…
    2019-02-05 19:59:06.3771|ERROR|NeutrinoSky.Synth1.Librarian.Core.UI.MainUI|System.ServiceModel.FaultException`1[System.ServiceModel.ExceptionDetail]: Specified argument was out of the range of valid values.
    Parameter name: Library must have some Patches to allocate. (Fault Detail is equal to An ExceptionDetail, likely created by IncludeExceptionDetailInFaults=true, whose value is:
    System.ArgumentOutOfRangeException: Specified argument was out of the range of valid values.
    Parameter name: Library must have some Patches to allocate.
    at NeutrinoSky.Synth1.Librarian.Shared.Model.CategoryBuilder.BuildCategories(Library library, IProgressReporter progressReporter)
    at NeutrinoSky.Synth1.Librarian.Core.Synth1.LibraryBuilder.?????????????????????????????????????????(IProgressReporter , String , Library )
    at NeutrinoSky.Synth1.Librarian.Core.Synth1.LibraryBuilder.?????????????????????????????????????????(IProgressReporter , Synth1Settings , Library )
    at NeutrinoSky.Synth1.Librarian.Core.Synth1.LibraryBuilder.Build(IProgressReporter progressReporter, Synth1Settings synth1Settings)
    at NeutrinoSky.Synth1.Librarian.Core.LibraryService.LibraryService.?????????????????????????????????????????()
    at NeutrinoSky.Synth1.Librarian.Core.LibraryService.LibraryService.BuildLibrary()
    at Syn…).
    2019-02-05 19:59:14.9854|DEBUG|NeutrinoSky.Synth1.Librarian.Core.LibraryService.LibraryClientProxyFactory|Client ID:22882960 Connected to LibraryService

    I’m having no luck getting the Librarian to see the zip files in the zip bank.
    I’ve done two clean installs now.
    Installing from > Synth1LibrarianSetup_2018.1224_64bit.exe
    I’ve put it in the regular C:\Program Files\VSTPlugins\Synth1 Librarian 64bit
    AND
    your suggested – C:\Program Files\VSTPlugins\64bit\Neutrino Sky\Synth1 Librarian 64bit

    My DAW – Presonus Studio One 4 Pro sees both the Synth and the Librarian but the Librarian doesn’t see the Bank zips in the zipbank Folder
    The log window in the app shows this:

    05/02/2019 17:54 – This instance is currently hosting the Librarian database.
    05/02/2019 17:54 – Loaded.
    05/02/2019 17:54 – Found 0 patches.
    05/02/2019 17:54 – Building library…
    05/02/2019 17:54 – Unzipping patch archives…
    05/02/2019 17:54 – Specified argument was out of the range of valid values.
    Parameter name: Library must have some Patches to allocate.

    second install

    05/02/2019 18:51 – This instance is currently hosting the Librarian database.
    05/02/2019 18:51 – The directory name C:\Users\dogsb\AppData\Roaming\Synth1.Librarian.64.net\TempPatches is invalid.
    05/02/2019 18:51 – Please restart this plugin after the Library finishes building.
    05/02/2019 18:51 – Loaded.
    05/02/2019 18:51 – Found 0 patches.
    05/02/2019 18:52 – Building library…
    05/02/2019 18:52 – Unzipping patch archives…
    05/02/2019 18:52 – Specified argument was out of the range of valid values.
    Parameter name: Library must have some Patches to allocate.
    05/02/2019 18:52 – Building library…
    05/02/2019 18:52 – Unzipping patch archives…
    05/02/2019 18:52 – Specified argument was out of the range of valid values.
    Parameter name: Library must have some Patches to allocate.

    Synth1.ini in Roaming changes from
    [global]
    bankfolder0=C:\Program Files\VSTPlugIns\Synth1-113beta_x64\soundbank00
    bankfolder1=C:\Program Files\VSTPlugIns\Synth1-113beta_x64\soundbank01
    bankfolder2=C:\Program Files\VSTPlugIns\Synth1-113beta_x64\soundbank02
    bankfolder3=C:\Program Files\VSTPlugIns\Synth1-113beta_x64\soundbank03
    bankfolder4=C:\Program Files\VSTPlugIns\Synth1-113beta_x64\soundbank04
    bankfolder5=C:\Program Files\VSTPlugIns\Synth1-113beta_x64\soundbank05
    bankfolder6=C:\Program Files\VSTPlugIns\Synth1-113beta_x64\soundbank06
    bankfolder7=C:\Program Files\VSTPlugIns\Synth1-113beta_x64\soundbank07
    bankfolder8=C:\Program Files\VSTPlugIns\Synth1-113beta_x64\soundbank08
    bankfolder9=C:\Program Files\VSTPlugIns\Synth1-113beta_x64\soundbank09
    installfolder=C:\Program Files\VSTPlugIns\Synth1-113beta_x64
    zipfolder=C:\Program Files\VSTPlugIns\Synth1-113beta_x64\zipbank

    TO

    [global]
    bankfolder0=C:\Users\dogsb\AppData\Roaming\Synth1.Librarian.64.net\TempPatches
    bankfolder1=C:\Program Files\VSTPlugIns\Synth1-113beta_x64\soundbank01
    bankfolder2=C:\Program Files\VSTPlugIns\Synth1-113beta_x64\soundbank02
    bankfolder3=C:\Program Files\VSTPlugIns\Synth1-113beta_x64\soundbank03
    bankfolder4=C:\Program Files\VSTPlugIns\Synth1-113beta_x64\soundbank04
    bankfolder5=C:\Program Files\VSTPlugIns\Synth1-113beta_x64\soundbank05
    bankfolder6=C:\Program Files\VSTPlugIns\Synth1-113beta_x64\soundbank06
    bankfolder7=C:\Program Files\VSTPlugIns\Synth1-113beta_x64\soundbank07
    bankfolder8=C:\Program Files\VSTPlugIns\Synth1-113beta_x64\soundbank08
    bankfolder9=C:\Program Files\VSTPlugIns\Synth1-113beta_x64\soundbank09
    installfolder=C:\Program Files\VSTPlugIns\Synth1-113beta_x64
    zipfolder=C:\Program Files\VSTPlugIns\Synth1-113beta_x64\zipbank
    hostselectprogram=1

    Any of this give you a clue as to why the Librarian can’t see the zip files to build it’s database ?

    Regards
    Koz

    • neutrino.sky - February 5, 2019 Reply

      Hi, thanks for your detailed report (I wish all requests would come in like this 🙂 ). You’ve definitely taken the right steps in diagnosing.

      Two suggestions:
      1) Try moving your zipbank folder to, say, C:\VSTs\Synth1_zipbank (basically, any place other than the Program Files folder). Then make Synth1 Librarian point at that folder and try re-building again.
      2) If that doesn’t work, try starting your DAW in Administrator mode, and run through the process again.

      Microsoft decided to protect the Program Files folder (from Windows XP onwards, I think), so that different applications couldn’t interfere with each other. This could be why Synth1 Librarian can’t read the zipbank folder. Anyway, I’m hypothesising – try these steps and let me know how you get on 🙂

  5. Koz - February 5, 2019 Reply

    You nailed it.
    Your Suggestion 1) worked straight off.
    I manually entered the new zipbank path into the Synth1.ini, don’t know if I needed to …
    Moved the zipbank out of Program Files as you suggested.
    It worked without even having to restart Studio One! Now THAT’s a first !!!

    I take my hat off to you.

    P.S.
    My contribution will have to be a small one I’m afraid.
    This govt is screwing me hard …

  6. Stefan - July 12, 2019 Reply

    This may be a bug.
    I downloaded the presets found here http://www.vst4free.com/free_vst.php?plugin=Synth1&id=245
    and put them in the zipbank.
    I can see them in Synth1 but Synthlibrarian ignores this .zip file. SynthLibrarian only looks into factory preset.zip and something called rydsound.zip

    I wonder if this is a bug or that SynthLibrarian cannot handle these many presest. It is supposed to be around 16000 presets in that .zip file I downloaded.

    I am running windows 10 in 64 bit mode so all downloads of programs are 64 bit versions.

    I really like this idea you have created. This is absolutely the right way to go and I do hope you will be able to implement it for more synths. Perhaps you could sell the idea to FL Studio, or get some deal with them about implementing this for their synths.

    And I do hope I can get those patches into the Synthlibrarian. 🙂

    • neutrino.sky - July 13, 2019 Reply

      Creating a librarian that can handle other VSTI synths? That sounds like a good idea 😉

      If you find Synth1 Librarian useful, please consider donating (all proceeds go to charity at the end of the year)

  7. Stefan - July 12, 2019 Reply

    Synth1_Library_2019-07-12_05:06:46.zip

    Operating System: Windows 10 64 bit
    DAW: FL Studio Producer 20.5
    Exact steps to reproduce the error: Save a library
    The precise error message:
    Synth1_Library_2019-07-12_05:06:46.zip
    The file name is not valid.

    If I delete the colons “:” the library can be saved.

    • neutrino.sky - July 13, 2019 Reply

      Windows doesn’t allow certain characters in filenames (see here), which is why removing the colon works.

  8. Chris - September 24, 2019 Reply

    Hi – great plugin!

    I like to report an issue that Synth1 Librarian 2019.813 GUI size doesn’t fit in my DAW plugin window. The right and bottom side of Synth1 Librarian GUI is cut off. Here is a screenshot:

    https://i.postimg.cc/6Q2Fc4Xd/Studio-One-4-5-3.jpg

    My components:
    OS: Windows 10 Professional 64 bit Version 1903
    Monitor: EIZO S2100, Resolution 1600×1200
    Graphics: Intel UHD 630 (CPU build in)
    Windows DPI Scaling: 136% (but that doesn’t matter, same with 100% scaling)
    DAW: Presonus Studio One Professional v4.5.

    How to reproduce the issue:
    Just load the Synth1 Librarian into a track. Then the plugin GUI is cut-off at the right and bottom side.

    Is there any solution for this problem? May be manually edit an ini-file of Synth1 Librarian or anything else?

    • neutrino.sky - September 28, 2019 Reply

      Hi, someone mentioned this problem before, but I never managed to find out why it happens 🙁

      It’s only lost a few pixels on the right side, so you’re not missing any buttons/functionality. The only control you might have trouble with, is the Precision slider. As a workaround, you can click on the slider, then use the mouse wheel to adjust the value.

  9. Chris - September 28, 2019 Reply

    Meanwhile I installed Ableton Live Demo on the same computer. And Synth1 Librarian does show up just fine in there. So it might be a problem of Studio One. But as you mentioned it doesn’t effect its functionality. Thanks for the great plugin!

    • neutrino.sky - September 30, 2019 Reply

      You are very welcome. In November I shall donate all contributions for Synth1 Librarian to charity (like I did last year). So if you see fit, please make a contribution 🙂

  10. Chris - October 5, 2019 Reply

    Today I replaced my old 21″ 4:3 Monitor with a new 25″ 16:10 Monitor. And now the Synth1 Librarian fits perfectly into the plugin window in Studio One. 🙂

    So Synth1 Librarian is monitor aware and the issue might only show up on old 4:3 screens. Thanks again!

    • neutrino.sky - October 6, 2019 Reply

      Thanks for this insight – I haven’t used a 4:3 monitor in ages!

  11. Chris - October 5, 2019 Reply

    P.S.: (didn’t found your email – please delete if this should’nt placed here)

    Synth1 Librian is such a great plugin. It would be great if it would be available for other synths that got also many free presets available like for example the soft synth “Dexed”. Because it exactly emulates the Yamaha DX7 synthesizer there are thousands of free presets available. But its hard to browse them all to find the right preset.

    I think even a commercial solution would sell because your idea works so well. If you don’t have the time you may find a commercial developer you could sell your code Synth1 Librarian is based on and he will do it.

    • neutrino.sky - October 6, 2019 Reply

      I actually started a “Dexed Librarian” prototype last summer, but had to park it due to other commitments. If I get some time off over Xmas, I’ll see if I can resurrect that project.

      A commercial version requires a lot more dedication (paying customers expect a certain level of service). Maybe something to consider when I wind down my other projects 🙂

  12. Richard - October 25, 2019 Reply

    Hi Neutrino. Just stumbled on a youtube video of Librarian and thought how great somebody had come up with a way to categorise my patches so I gave it a try with 64bit Synth1 v113beta3 and Mulab 8.1.5. I have Win 8.1 64bit on a Intel core i7 PC and I just open a new project in Mulab and launch the librarian. The first problem I encounter is a librarian error telling me it can’t extract the zip which I created with 7-Zip 1900 x64. So I tried Winzip instead and that was fine – must be something different in the way these two utilities create a zip compression file. Anyway, once Librarian opened OK I configured my file directories and built the library and my zip file was added to the Banks tab – so far so good I thought. The problem I have now is that even though the zip file contains 12 folders with 128 patches each, if I hover my mouse over the zip file name the librarian reports I only have 128 patches and in the Patches window I can see these are just the 128 patches from the first folder in the zip file (librarian doesn’t see any of the other folders or their patches). I also get the same problem with a preset collection zip file which I’ve downloaded. Hoping you can advise. Here is the log file content:

    2019-10-25 01:02:40.0897|DEBUG|NeutrinoSky.Synth1.Librarian.Core.LibraryService.LibraryService|Started LibraryService ID:27863937
    2019-10-25 01:02:40.1557|INFO|NeutrinoSky.Synth1.Librarian.Core.UI.MainUI|This instance is currently hosting the Librarian database.
    2019-10-25 01:02:40.1828|DEBUG|NeutrinoSky.Synth1.Librarian.Core.LibraryService.LibraryClientProxyFactory|Client ID:17455632 Connected to LibraryService
    2019-10-25 01:02:43.0175|INFO|NeutrinoSky.Synth1.Librarian.Core.UI.MainUI|Loaded.
    2019-10-25 01:02:43.0175|INFO|NeutrinoSky.Synth1.Librarian.Core.UI.MainUI|Found 272 patches.
    2019-10-25 01:02:46.1695|INFO|NeutrinoSky.Synth1.Librarian.Core.UI.MainUI|Building library…
    2019-10-25 01:02:46.2645|INFO|NeutrinoSky.Synth1.Librarian.Core.UI.MainUI|Unzipping patch archives…
    2019-10-25 01:02:47.6208|INFO|NeutrinoSky.Synth1.Librarian.Core.UI.MainUI|Importing banks…
    2019-10-25 01:02:47.8240|INFO|NeutrinoSky.Synth1.Librarian.Core.UI.MainUI|Categorising all Patches…
    2019-10-25 01:02:48.0202|INFO|NeutrinoSky.Synth1.Librarian.Core.UI.MainUI|Guessing patches for each category…
    2019-10-25 01:02:48.6048|INFO|NeutrinoSky.Synth1.Librarian.Core.UI.MainUI|Saving library…
    2019-10-25 01:02:48.9441|INFO|NeutrinoSky.Synth1.Librarian.Core.UI.MainUI|Done. Imported 400 patches

    • neutrino.sky - October 25, 2019 Reply

      Synth1 Librarian expects each zip file to be a single bank (ie 128 patches max). As a test, could you create 12 different zip files (one for each of your folders), then see if Synth1 Librarian is able to import them?

  13. Gabriel Pinto - January 26, 2020 Reply

    Hey, I was able to setup the Library correctly but once I click a sound, I can’t listen to it inside the Library and everytime I click on “Show Synth1” just pops a little white window named “Synth1” as this image can show https://i.postimg.cc/15CS9SqM/Sem-T-tulo.png

    Hope for your help 🙂

    • neutrino.sky - January 26, 2020 Reply

      If you look in the Library tab, any errors should be reported there. See if that gives you clues to the underlying problem.

      Otherwise, please follow the steps listed here and I’ll see if I can help

  14. Sheldon Miller - June 29, 2020 Reply

    -Windows 10 64 bit
    -Fl Studio Producer Edition v20.1.2
    -Load DAW, Open Synth1. Librarian.64, Set Synth1 DLL file location as C:\Program Files (x86)\VstPlugins\Synth1\Synth1 VST64.dll, Synth1 Zip bank as C:\Program Files (x86)\VstPlugins\Synth1\zipbank, Synth1 INI file as C:\Users\sheldon\AppData\Roaming\Daichi\Synth1\Synth1.ini , Select build, wait for the green bar to fill, until it says:
    – this request operation sent to net.pipe://localhost/NeutrinoSky.Synth1.Librarian.Core/LibraryService did not receive a reply within the configured timeout (00:00:02). The time allotted to this operation may have been a portion of a longer timeout. This may be because the service is still processing the operation or because the service was unable to send a reply message. Please consider increasing the operation timeout (by casting the channel/proxy to IContextChannel and setting the OperationTimeout property) and ensure that the service is able to connect to the client.
    -Logfile.text extract: 2020-06-29 13:31:49.5451|DEBUG|NeutrinoSky.Synth1.Librarian.Core.LibraryService.LibraryClientProxyFactory|Client ID:61434729 Connected to LibraryService
    2020-06-29 13:31:50.7684|INFO|NeutrinoSky.Synth1.Librarian.Core.UI.MainUI|Loaded.
    2020-06-29 13:31:50.7724|INFO|NeutrinoSky.Synth1.Librarian.Core.UI.MainUI|Found 0 patches.
    2020-06-29 13:31:50.8034|ERROR|NeutrinoSky.Synth1.Librarian.Core.UI.MainUI|System.Net.Http.HttpRequestException: An error occurred while sending the request. —> System.Net.WebException: The request was aborted: Could not create SSL/TLS secure channel.
    at System.Net.HttpWebRequest.EndGetResponse(IAsyncResult asyncResult)
    at System.Net.Http.HttpClientHandler.GetResponseCallback(IAsyncResult ar)
    — End of inner exception stack trace —
    at System.Runtime.ExceptionServices.ExceptionDispatchInfo.Throw()
    at System.Runtime.CompilerServices.TaskAwaiter.HandleNonSuccessAndDebuggerNotification(Task task)
    at NeutrinoSky.Synth1.Librarian.Core.VersionChecker.@eJJ64u>h%B (b)C 5i:ixjI%.MoveNext()
    2020-06-29 13:32:14.4060|INFO|NeutrinoSky.Synth1.Librarian.Core.UI.MainUI|Rebuilding matches for all Categories…
    2020-06-29 13:32:14.4150|INFO|NeutrinoSky.Synth1.Librarian.Core.UI.MainUI|Guessing patches for each category…
    2020-06-29 13:32:14.4340|INFO|NeutrinoSky.Synth1.Librarian.Core.UI.MainUI|Saving library…

    • neutrino.sky - June 30, 2020 Reply

      Hi,
      So testing with the latest version of FL Studio, I ran into exactly the same error (ie “did not receive a reply within the configured timeout”).

      But after I completely restarted FL Studio and re-ran the “Build” process (without changing any settings), it worked!

      I would suggest starting with a small number of zip files in the ZipBank folder. Once you’re successful, add the remaining zip files and rebuild.

      Hope that helps 🙂

  15. John - August 21, 2020 Reply

    For those who get the “did not receive a reply within the configured timeout”, I would suggest you try running it and initialising it first within SAVIHost, before running it in your DAW. That way the loooong initialisation process will be completed and your DAW does not need to wait for the first initialisation.

    • neutrino.sky - August 21, 2020 Reply

      Thanks, that’s a great tip! I actually use SAVIHost to do most of my testing/debugging, because it’s so lightweight.

  16. John - August 23, 2020 Reply

    Ok, while i’m riding high on the street cred for my SAVIHost/Initialisation tip 😉 The following are a few things I noticed while trialing the librarian (its early days, so please forgive me if some are simply my lack of understanding):

    * The most serious one. Some patches / banks (non zip in my case) are not found in the search. I also checked the .JASON file for the text of the missing patch(es), and the text wasn’t there. It happens on my own bank, but also on at least one other bank; so its not just me/mine.
    * Cant use the enter key to start the search. The user is forced to grab the mouse and click the button instead of simply hitting the enter/return key.
    * I can not find how to remove a favourite?
    * No warning I was going to loose bank 00, which everyone would already have, and some may even use it to store their own patches, or favourite’s. Maybe could of used bank 99? which a LOT less people would of used. I now have the default bank 00 sitting as a random bank 36 or something
    * In tool-tips, not getting a bank number back, only the name. Bank numbers are very handy when using non-zip in a DAW such as Cakewalk where patches are selected by Bank and Patch numbers.
    * Synth1 publishes the non-zip bank and patches to Cakewalk, so I can select (and search) by name within Cakewalk. Placing the librarian as an in-between, breaks this functionality.
    * no close box on the displayed Synth 1 window. I use the button on the Librarian but would be logical to have a close button to return to the Librarian.
    * Cant type into search box due to all the Cakewalk HOT-KEYS. I haven’t tried it, but I am guessing people could use the virtual keyboard built into Cakewalk.
    * is the prefix of “****” mean its in a ZIP bank? maybe use another prefix such as one of these (all in Arial) “√►>Ø«”

    In case it helps, here is the log from the plugin re-run on my PC I get about 25MB .JSON file from memory:
    2/08/2020 9:02 PM – This instance is currently hosting the Librarian database.
    22/08/2020 9:02 PM – Loaded.
    22/08/2020 9:02 PM – Found 17661 patches.
    22/08/2020 9:02 PM – An error occurred while sending the request.

    22/08/2020 9:02 PM – Building library…
    22/08/2020 9:02 PM – Unzipping patch archives…
    22/08/2020 9:02 PM – Importing banks…
    22/08/2020 9:03 PM – Categorising all Patches…
    22/08/2020 9:03 PM – Guessing patches for each category…
    22/08/2020 9:03 PM – Saving library…
    22/08/2020 9:03 PM – Done. Imported 17661 patches

    I used to have >19K patches, but I just went through and removed a bunch of duplicates. Now to remove all the “random” patches people have generated and published as a bank. >:-[

    • neutrino.sky - August 25, 2020 Reply

      Thanks for the detailed reply 👍. I’ll add these to my TODO list.
      – Synth1 Librarian _only_ reads zipped bank files, so you would need to zip your custom banks and include them in the archive.
      – To remove a Favourite, right-click the patch and select the “Favourite” option again
      – Bank 00 hasn’t been deleted – it still exists on your drive. Synth1 Librarian redirects Bank 00 to point to a different location.

      Some of the other items are quite tricky to implement (especially DAW specific issues), but I’ll see what I can do.

      Not sure what you mean by ‘prefix of “****”‘? Where do you see this?

  17. Koz - August 31, 2020 Reply

    Still getting good mileage out of your Synth1 Librarian.

    One ‘small’ thing though.
    The GUI of the Librarian is still larger than it’s window.
    The Right edge and the very Bottom are not visible.
    I’m on Win10 and prefer to run at 125% Scale, but the problem is the same for me at regular 100% Scale as well.
    It does not stop me from using it but that Low/High comparison slider only has one end for me …
    I reinstalled the other day to see if it changed but no change.

    Any ideas yet?

    Win10 Home Version 2004
    DAW Presonus Studio One 5 Pro – Sphere

    2020-08-31 03:17:03.6067|DEBUG|NeutrinoSky.Synth1.Librarian.Core.LibraryService.LibraryService|Started LibraryService ID:27863937
    2020-08-31 03:17:03.7447|INFO|NeutrinoSky.Synth1.Librarian.Core.UI.MainUI|This instance is currently hosting the Librarian database.
    2020-08-31 03:17:03.7817|DEBUG|NeutrinoSky.Synth1.Librarian.Core.LibraryService.LibraryClientProxyFactory|Client ID:22882960 Connected to LibraryService
    2020-08-31 03:17:05.8375|INFO|NeutrinoSky.Synth1.Librarian.Core.UI.MainUI|Loaded.
    2020-08-31 03:17:05.8375|INFO|NeutrinoSky.Synth1.Librarian.Core.UI.MainUI|Found 16907 patches.
    2020-08-31 03:17:07.5993|ERROR|NeutrinoSky.Synth1.Librarian.Core.UI.MainUI|System.Net.Http.HttpRequestException: An error occurred while sending the request. —> System.Net.WebException: The request was aborted: Could not create SSL/TLS secure channel.
    at System.Net.HttpWebRequest.EndGetResponse(IAsyncResult asyncResult)
    at System.Net.Http.HttpClientHandler.GetResponseCallback(IAsyncResult ar)
    — End of inner exception stack trace —
    at System.Runtime.ExceptionServices.ExceptionDispatchInfo.Throw()
    at System.Runtime.CompilerServices.TaskAwaiter.HandleNonSuccessAndDebuggerNotification(Task task)
    at NeutrinoSky.Synth1.Librarian.Core.VersionChecker.@eJJ64u>h%B (b)C 5i:ixjI%.MoveNext()

    • neutrino.sky - August 31, 2020 Reply

      Hey, thanks for your comment. Display scaling is such a PITA, because it’s primarily dictated by the DAW/Host. I tried to fix it when you first mentioned it, but I didn’t get very far.
      Because Synth1 Librarian is _so_ different to regular VSTs, I may switch to an alternative UI altogether: using an embedded browser window, so that the scaling is performed automatically, without the DAW having any effect on it. Just a possibility.
      As for the error message, it’s been fixed in the upcoming release 🙂
      Cheers!

Leave a Reply to Chris Cancel reply

Your email address will not be published.